Minus cigaretter

När man slutar röka ska kroppen ställa om sig från att ha behövt ta hand om cirka 4 000 gifter 15-20 gånger om dagen till ett liv utan dessa. Rökaren har högre ämnesomsättning, högre blodsocker och mer stresshormon i kroppen än icke-rökare. När man slutar sjunker blodsockret, blodtrycket och hjärnans belöningssystem kommer in i en tillfällig svacka. Nivåerna av bland annat dopamin sjunker.

8 timmar: Nikotinet i ditt blodomlopp har reducerats med över 90 procent.

12 timmar: Syrehalten i blodet har normaliserats.

24 timmar: Ångestkänslorna som uppstår när man slutar röka når sin topp. I de flesta fall är de så gott som borta inom två veckor.

48 timmar: Irritationskänslorna som uppstår i samband med rökstoppet når sin absoluta topp. Skadade nervtrådar börjar läka. Lukt- och smakförmåga börjar återvända till det normala.

72 timmar: Episoderna av kraftigt röksug och rastlöshet är som mest frekventa. Ett blodtest visar inga spår av nikotin. Lungfunktionens reparationsprocess påbörjas.

5-8 dagar: Cirka tre episoder av kraftigt röksug per dag. I genomsnitt varar de i tre minuter - som känns som timmar för den som lider av abstinens.

10 dagar: Mindre än två röksugsattacker per dag.

10 dagar-2 veckor: Beroendet har inte längre någon nämnvärd kraft. Mycket är dock psykiskt och sitter i inlärda beteenden. Blodcirkulationen i tandkött och tänder är på samma nivåer som hos en icke-rökare.

2-4 veckor: Abstinensbesvär som ilska, frustration, ångest, koncentrationsproblem, dåligt tålamod, rastlöshet, depression och sömnbesvär ska ha upphört.

2 veckor-3 månader: Risken för att drabbas av rökningsutlöst hjärtattack på grund av rökandet har börjat minska. Lungfunktionen har börjat förbättras.

3 veckor-3 månader: Minskad risk för hjärtinfarkt. Markant förbättrad blodcirkulationen. Kronisk hosta har försvunnit.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: